Oglaševanje

Nutricionistka pojasnila, kaj sardine ločuje od ostalih konzerviranih rib

author
N1
19. avg 2025. 09:50
Sardine
Foto: PROFIMEDIA

Ribe so odličen vir beljakovin, maščobnih kislin in številnih hranilnih snovi. Ene od najbolj zdravih konzerviranih rib pa so po mnenju nutricionistov sardine. Zakaj?

Oglaševanje

Sardele so odličen vir beljakovin, obenem pa so izjemno praktične – za pripravo ne potrebujejo dolgega kuhanja ali posebnih postopkov, piše Net.hr.

Ribe so na splošno odličen vir beljakovin, maščobnih kislin in številnih hranilnih snovi, pri čemer so konzervirane sardine še posebej priljubljena izbira.

Oglaševanje

Mnogi se sprašujejo, ali je konzervirana hrana zdrava in hranljiva. Nutricionistka Jess Cording poudarja, da so po mnenju strokovnjakov prav sardine – pa tudi druge vrste konzerviranih rib – ena najbolj zdravih izbir predelane hrane.

Cording pojasnjuje, da vključevanje konzerviranih rib v prehrano prinaša številne zdravstvene koristi.

"Konzervirane sardine običajno vsebujejo manj živega srebra kot mnoge druge vrste rib in veljajo za eno najboljših izbir morskih sadežev, še posebej kadar sveža riba ni dostopna," je dejala.

Oglaševanje

Sardele so bogate z beljakovinami, vitaminom D in omega-3 maščobnimi kislinami, ki so ključne za zdravje možganov in srca. Če so konzervirane v oljčnem olju, pa dodajo še enkrat nenasičene maščobe, ki so prijazne srčno-žilnemu sistemu.

Strokovnjaki priporočajo, da v prehrano vključimo dve do tri porcije konzervirane ribe tedensko – lahko jih primešamo testeninam, uživamo samostojno ali jih dodamo v raznolike solate.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih